Vágólapra másolva!
Kedden este az angol labdarúgó-bajnokság 34. fordulójából bepótolt mérkőzésen a címvédő Manchester City 2-0-ra nyert a Tottenham Hotspur otthonában, ezzel Pep Guardiola együttese egy meccsel a vége előtt a tabella élére állt, és óriási lépést tett a bajnoki cím felé. A találkozó nem vonul majd be a klasszikusok közé, mégis volt egy jelenet, amit még évtizedek múlva ismételni fognak, mégpedig a cserekapus parádéja, aminek köszönhetően rendkívül közel került ahhoz a City, hogy történelmet írjon Angliában.

A találkozó előtt a képlet rendkívül egyszerű volt: az ötödik helyen álló Tottenham csak egy győzelemmel tarthatta életben a Bajnokok Ligája-álmait, míg a második Manchester Citynek győznie kellett ahhoz, hogy a tabella élére ugorjon egy fordulóval a vége előtt.

A találkozó pikantériája az volt, hogy az Arsenal 20 éve nem nyert bajnokságot, most pedig az ősi rivális Tottenham tehette volna meg azt a szívességet, hogy valóra váltja az Ágyúsok álmát. Ehhez már egy döntetlen is elég lett volna, ráadásul a Spurs remekül futballozott a meccsen és minden esélye megvolt arra, hogy pontot raboljon a Citytől. 

A címvédő City az 51. percben Erling Haaland góljával megszerezte a vezetést, de a Tottenham meccsben maradt és folyamatosan ment előre. Ráadásul Pep Guardiola csapata óriási bajba is került, amikor az argentin világbajnok Cristian Romero brutálisan leütközte a City kapusát, a brazil Ederson Moraest, akit fejsérülés miatt percekig ápolni kellett.

Guardiolának le kellett könyörögnie a pályáról Edersont
Fotó: AFP

A dél-amerikai kapus folytatni akarta a játékot, de Guardiola nem kockáztatott, így a 69. percben lekapta a pályáról Edersont, aki óriási patáliát rendezett, a helyére pedig beküldte a 31 éves Stefan Ortegát, aki végül a bajnokcsapat hőse lett. A 31 éves kapus a beállása után több nagy bravúrt is bemutatott, a legnagyobbat pedig a 86. percben, amikor egy kontratámadás végén a Spurs támadója, Son Heung Min vezethette rá egy az egyben a labdát, de a német kapus egy elképesztő spárgázással kivédte a dél-koreai támadó ziccerét. 

A kihagyott helyzet után a City azonnal növelte az előnyét, így 1-1 helyett 2-0-ra nyert a címvédő, amivel óriási lépést tett a bajnoki cím felé, miközben a döntetlennel tulajdonképpen elbukta volna a Premier League-et. 

A találkozó nem fog bevonulni a klasszikus meccsek közé, de Ortega védése legalább annyira ikonikus lesz, mint Iker Casillas 2010-es bravúrja, amikor a hollandok elleni vb-döntőben lábbal hárította Arjen Robben lövését, és persze nem lehet elfeledkezni az argentin Emiliano Martínezről sem, aki a katari világbajnokság döntőjében talán minden idők legnagyobb bravúrját mutatta be az utolsó másodpercben a franciák ellen. 

Hirdetés: Regisztrálj most a megújult TippmixPro-ra és használd egyedi bónuszkódodat, hogy tiéd lehessen a 100%-os feltöltési bónusz akár 30.000 Ft-ig! Bónuszkód: MW30